Header Ads

Χειροτονήθηκε ο νέος μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος

xeirotonia kefalinias dimitrios
Παρουσία πολλών αρχιερέων, κληρικών, του νέου υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη και πλήθους κόσμου χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη ο νέος μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος.
 
filis kefalinias xeirotonia
filis kefalinias dimitrios
 
Της Θείας Λειτουργίας προεξείρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Ηλείας κ. Γερμανού, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέου, Κερκύρας κ. Νεκταρίου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Θηβών κ. Γεωργίου, Λαγκαδά κ. Ιωάννη, Κίτρους κ. Γεωργίου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου, Δωδώνης κ. Χρυσοσόμου, Νικαίας κ. Αλεξίου, Άρτης κ. Ιγνατίου, Σάμου κ. Ευσεβίου, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Ύδρας κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Γλυφάδας κ. Παύλου, Σισανίου κ. Παύλου, Λευκάδος κ. Θεοφίλου, Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και των Θεοφ. Επισκόπων Μεθώνης κ. Κλήμεντος και Κερνίτσης κ. Χρύσανθου.
kefalinias dimitrios
xeirotonia dimitrios kefalinias 
Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας στον χειροτονητήριο λόγο του μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όλους τους ευεργέτες του τονίζοντας: »Ότι πέτυχα στην Ιερατική ζωή και διακονία μου οφείλεται στον μακαριστό Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη. Τους σεβαστούς γονείς μου για όσα με εδίδαξαν αλλά και τους αδερφούς για όσα για εμένα έπραξαν».
»Τους καθηγητές στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς αλλά και Θεσσαλονίκης ευχαριστώ για την μέχρι σήμερα αγαστή συνεργασία αλλά και στους φοιτητές και ήδη πτυχιούχους μας», συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο τόνισε: »Δεν πέρασε πολύς καιρός που σε αυτό εδώ τον χώρο εορτάσαμε πανηγυρικά την εκλογή του μακαριστού Μητροπολίτη Γερασίμου για την Μητρόπολη Κεφαλληνίας. Ο Θεός όμως που αλλιώ κρίνει και ορίζει τα πράγματα δεν θέλησε ο άριστος αυτός κληρικός να προσφέρει τις υπηρεσίες του και έτσι έφυγε από τον κόσμο λίγες ημέρες πριν από την ενθρόνισή του. Σήμερα λοιπόν στον ίδιο χώρο ε’ιμαστε όλοι χαρούμενοι και οι Αρχιερείς και ο λαός γιατί ο δρόμος αυτός θα σου δώσει την δυνατότητα τα τάλαντα που σου έδωσε ο Θεός να τα αυξήσεις».
»Αυτή την ώρα θα ήθελα σαν πατέρας σου πνευματικός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν έχει παγυδευτεί σε μια ιδέα να περιοριστεί μόνο στο στενό αγιαστικό της έργο. Βέβαια το αγιαστικό της έργο είναι το Α και το Ω, αλλά δεν εγκλωβίζεται μόνο σε αυτό διότι είναι εντολή του Κυρίου μας. Το έργο αυτό επεκτείνεται στην εξυπηρέτηση όλων των αναγκών του ανθρώπου. Να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο αγιαστικά πρώτα τον άνθρωπο αλλά και σε όλες τις πτυχές του», συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.


kefalonias dimitrios ieronimos

Στην συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε: »Επιλέγεσαι να ποιμάνεις μια ιστορική Μητρόπολη σε μια δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας και για όλο τον κόσμο. Σε όλα αυτά καλείσαι να έρθεις βοηθός σε συνεργασία με όσους το θελήσουν. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές περιττεύει να κοιτάει ο καθένας τον εαυτό ή την ομάδα του, είναι ανάγκη να ανοίξουμε τα χέρια μας προς πάσα κατεύθυνση και να συνεργαστούμε. Και εμείς σαν Εκκλησία με τον πρώτο παράγοντα την Πολιτεία να δούμε που μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και όλοι μαζί να προχωρήσουμε και να παλέψουμε για αυτό τον κόσμο».
»Βλέπουμε γύρω μας οτι η πατριδα μας κινδυνεύει, η αξίες χάνονται, η Ιστορία παραγράφεται, δυσκολίες έρχονται από διάφορα μέρη, πιεσεις θα ερθουν ακομα περισσότερες, πρέπει να βρούμε κουράγιο», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε: »Κι επειδή υπάρχουν μερικοί πικρασμοί που με το δικό τους τρόπο θα έχουν μερικές επιφυλαξεις το μήνυμα μου είναι προς ολους »γεύσασθε και ίδετε», δοκιμάστε τον Δημήτριο και θα δείτε ότι αγαθός, ιλαρός και έτοιμος να δωθεί προς όλους για την εργασία και την αποστολή της Εκκλησίας».
Την Κυριακή θα τελεστεί στον Άγιο Διονύσιο η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Χρυσοστόμου.
mitropolitis kefalonias dimitrios
 
Βιογραφικό του Κεφαληνίας Δημητρίου
Ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος (κατά κόσμον Σπυρίδων-Ιωάννης) Αργυρός γεννήθηκε στο Φτερνό Λευκάδος το 1958, γιος του Δημητρίου και της Αλεξάνδρας. Μετά την εγκύκλιο μόρφωσή του εισήχθη στο Τμήμα Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας υποτροφία από το ΙΚΥ κατά την τετραετή του φοίτηση (1982-1986).
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη (1986-1991), στο Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana, με εξειδίκευση στην Πρωτοχριστιανική Αρχαιολογία και Τέχνη και ακολούθως αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Επίσης, έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Εκκλησιαστική Ιστορία (Pontificio Istituto Orientale) και πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Μοναχός έγινε την 23η Δεκεμβρίου 1980 στην Ιερά Μονή Βελλάς, διάκονος χειροτονήθηκε την 25η Δεκεμβρίου 1980 και πρεσβύτερος την 26η Φεβρουαρίου 1987 από το μακαριστό μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρό Θεόκλητο. Διετέλεσε ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, διευθυντής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς (1993-2007) και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς από το έτος 2007 έως σήμερα. Το έτος 2008 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής της Χριστιανικής και Βυζαντινής Αρχαιολογίας στην ΑΕΑ Βελλάς. Ομιλεί την ιταλική και τη γαλλική γλώσσα.