Ο καθένας πολεμάει με τα όπλα που διαθέτει...

... έτσι και η Εθνική Ελλάδος. Ανέκαθεν πολλοί κατηγορούσαν την Εθνική για την τακτική που ακολουθούσε στα παιχνίδια της, μιλώντας για αντιποδόσφαιρο, για κακό θέαμα, χωρίς να νοιάζονται για την ουσία και το αποτέλεσμα. Ακόμη και μετά από τόσες επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια, ασκούν έντονη και σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η Εθνική μας ομάδα. 

Μετά από τις ισοπαλίες στα δύο τελευταία φιλικά με Πορτογαλία και Νιγηρία, πολλοί κατηγόρησαν τον προπονητή και τους παίκτες, ισχυριζόμενοι πως η ομάδα δεν αποδίδει καλό και παραγωγικό ποδόσφαιρο. Κακά τα ψέματα, το παιχνίδι του Σάντος στηρίζεται πολύ στην τακτική και την καλή αμυντική λειτουργία της ομάδας, με αποτέλεσμα η Εθνική να μην προσφέρει θέαμα.

Δυστυχώς, δεν διαθέτουμε πολύ ποιοτική ομάδα, παρόμοια με αυτές της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ισπανίας και πάει λέγοντας... Όπως είχα γράψει, η γραμμή της άμυνας είναι το πιο δυνατό όπλο του Σάντος, αφού σε αυτό τον τομέα διαθέτουμε πολύ καλούς παίκτες και με αυτό μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση, όποια και να είναι αυτή. Τα χαφ στον άξονα, δεν έχουν τις δυνάμεις για πολλά τρεξίματα και για να μεταφέρουν την μπάλα στην επίθεση, με αποτέλεσμα να περιορίζονται στα αμυντικά καθήκοντα. Είναι δεδομένο πως όποια τριάδα και παρατάξει ο Πορτογάλος στο κέντρο, αυτή είναι σίγουρο πως θα αποδώσει καλύτερα στον ανασταλτικό τομέα, παρά στον επιθετικό. 

Έτσι κι αλλιώς αυτό το ποδόσφαιρο ήξερε να παίζει η Εθνική και αυτή την συγκεκριμένη τακτική προτιμάει ακόμη και σήμερα. Άλλωστε, με όπλο την "σφιχτή" άμυνα η Εθνική μας κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του Ευρωπαικού Κυπέλλου το 2004. Με οδηγό την καλή αμυντική λειτουργία έχουμε κατορθώσει να βρισκόμαστε στα τελικά των μεγάλων διοργανώσεων. 

Παρόλο αυτήν την "σφιχτή" προσέγγιση του παιχνιδιού, η Ελλάδα καταφέρνει και να κλείνει τους χώρους, περιορίζοντας επιθετικά τον αντίπαλο, αλλά παράλληλα καταφέρνει και φτάνει στο γκολ. 

Συνοψίζοντας, θεωρώ πως ο Σάντος δεν έχει λόγο να αλλάξει τακτική και τρόπο παιχνιδιού, καθώς κι έτσι η Ελλάδα μπορεί και παίρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο καθένας πολεμάει με τα όπλα που διαθέτει κι Εθνική θα πρέπει να νοιάζεται για την αποτελεσματικότητα κι όχι για το θέαμα, αφού δεν θεωρείται "μεγαθήριο".