Header Ads

''Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ'' επιστρέφει στην ΝΕΡΙΤ


Η «Μηχανή του Χρόνου» δημιουργεί για μια ακόμα χρονιά ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα και παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Για δέκα συνεχόμενα χρόνια, η εκπομπή είναι ένα όχημα για συναρπαστικά ταξίδια στο παρελθόν που διαμόρφωσε την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Οι συντελεστές συγκεντρώνουν στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες και ξεχασμένα ντοκουμέντα για τους πρωταγωνιστές και τους «κομπάρσους» των θεμάτων, αυτούς που έγιναν πρωτοσέλιδα και σε ορισμένες περιπτώσεις καθόρισαν αποφασιστικά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας. Με διασταύρωση των πληροφοριών και επίπονη
έρευνα, διαχωρίζουν το μύθο από την πραγματικότητα και τα εσκεμμένα ιστορικά ψέματα από την αλήθεια, ενώ συχνά αποκαλύπτουν νέα στοιχεία που ανατρέπουν τα ιστορικά δεδομένα.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες σχολεία και πανεπιστήμια από κάθε περιοχή της Ελλάδας, προβάλουν σε μαθητές και φοιτητές, πολλά ντοκιμαντέρ της εκπομπής για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος που παρουσιάζει την εκπομπή, βραβεύτηκε για τη «Μηχανή του Χρόνου» με το βραβείο Μπότση, που αποτελεί την κορυφαία δημοσιογραφική διάκριση στην Ελλάδα

Ημερομηνία προβολής: Κυριακή 11/5/2014, στις 19.15

«Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς, το ανεξιχνίαστο έγκλημα της χούντας»

Ο μυστηριώδης θάνατος του δημοκρατικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά, ένα μήνα μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και οι αθέατες πλευρές του αρακράτους της χούντας, έρχονται στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Ο Μανδηλαράς ήταν προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και μαχητικός δικηγόρος στην δίκη του «ΑΣΠΙΔΑ». Υπερασπίστηκε δημοκρατικούς αξιωματικούς του στρατού που είχαν κατηγορηθεί ως συνωμότες και αποκάλυψε ότι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και η ομάδα του κρύβονται πίσω από την υπόθεση και ετοιμάζουν χούντα. Μάλιστα υποστήριξε ότι είχε στα χέρια του ιατρική γνωμάτευση ότι ο συνταγματάρχης είχε ψυχιατρικό πρόβλημα. Η γνωμάτευση όμως χάθηκε και ο γιατρός βρέθηκε κρεμασμένος. Ο Μανδηλαράς μετά την 21 Απριλίου προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό. Επιβιβάστηκε σε ένα εμπορικό πλοίο και τελικά το πτώμα του βρέθηκε στις ακτές της Ρόδου. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι πνίγηκε, αλλά η οικογένειά του μίλησε για δολοφονία.
Η εκπομπή καταγράφει το θρίλερ της καταδίωξης , το σχέδιο διαφυγής, την προδοσία, αλλά και το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν εναντίον του, ένοπλα τμήματα του στρατού στη Ρόδο.
Μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία για την αμφισβητούμενη ιατροδικαστική έρευνα που «έδειξε» ότι ο θάνατος του Μανδηλαρά προήλθε από πνιγμό. Επίσης περιγράφονται ο τρόπος με τον οποίο ο δικηγόρος κηδεύτηκε εν κρυπτώ και η δίκη που ακολούθησε με μοναδικό κατηγορούμενο τον πλοίαρχο που ανέλαβε να τον φυγαδεύσει. Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία του Ηλία Πόταγα, αδελφού του καπετάνιου του πλοίου RITA V, ο οποίος για πρώτη φορά μιλά και καταγγέλλει ότι η ανακριτική διαδικασία περιελάμβανε βασανιστήρια σε βάρος του αδελφού του. Ο καπετάνιος Πόταγας είχε τραγικό τέλος καθώς μετά από δύο χρόνια αυτοκτόνησε στη Νότιο Αφρική. Το δε, πλοίο του κάηκε τη δεκαετία του 80. Ήταν ένας μεγάλος κύκλος συμπτώσεων ή μια συνομωσία θανάτου και σιωπής;

Στην εκπομπή μιλούν επίσης ο δικηγόρος Αριστείδης Οικονομίδης, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Γιώργος Ρωμαίος, ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης, ο συγγραφέας Γιάννης Κορίδης, ο φιλόλογος και πρώην βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης, ο συγγραφέας Κώστας Σκανδαλίδης, ο ξάδερφος του Μανδηλαρά Μάριος Βιτζηλαίος, ο δικηγόρος Γιάννης Χαρίτος, ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Σιδερής και ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Χιωτάκης.

Σκηνοθεσία: Νίκος Νιέρης

Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπεληγιάννη – ΚaBel