Header Ads

10 απλά βήματα για καλύτερο Wi-Fi στο σπίτι

10 απλά βήματα για καλύτερο Wi-Fi στο σπίτι - Δώστε στο οικιακό Wi-Fi σήμα

Το οικιακό Wi-Fi έχει εξελιχθεί ώστε να είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικό με την παροχή νερού ή ηλεκτρικού. Εάν το δικό σας ασύρματο δίκτυο παρουσιάζει προβλήματα στη λήψη ή δέχεται παρεμβολές και αναζητάτε λύσεις για...σήμα καμπάνα σε κάθε γωνιά του σπιτιού, συνεχίστε να διαβάζετε. Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα του πολυμήχανου Lifehacker, θα δείτε πως θα βελτιώσετε τη λήψη και θα ενισχύσετε το σήμα του οικιακού σας Wi-Fi.
10. Χρησιμοποιήστε τα πιο πρόσφατα μηχανήματα ασύρματης σύνδεσης
Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για ταχύ και αξιόπιστο Wi-Fi στο σπίτι είναι η χρήση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας, που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη σύνδεση που (ακριβο)πληρώνετε. Χρησιμοποιήστε router που θα παρέχει τύπο ασύρματης σύνδεσης N.

9. Βρείτε το ιδανικό σημείο για το router σας
Οκ, μπορεί το router να μην είναι το ιδανικό διακοσμητικό για ένα σπίτι, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κρύβετε πίσω από τηλεοράσεις, κάτω από το... σκρίνιο ή μέσα σε ντουλάπια. Εκθέστε το router σε κάποιο εμφανές εξωτερικό σημείο του σπιτιού. Ιδανικά στο κέντρο του, ώστε να πετύχετε ευρύτερη κάλυψη, που θα φτάνει σε κάθε γωνιά.

8. Εντοπίστε το κατάλληλο κανάλι ασύρματης σύνδεσης
Το σήμα του router σα είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται από τα γειτονικά ασύρματα δίκτυα, ιδιαίτερα αν μένετε σε πολυκατοικία ή πυκνοκατοικημένη περιοχή. Χρησιμοποιήστε ένα online εργαλείο, όπως το WiFi Stumbler, που παρέχει έναν εύκολο τρόπο να τσεκάρετε ποια κανάλια είναι τα πιο πολυσύχναστα από τα Wi-Fi των γειτόνων και επιλέξτε ένα κανάλι που δεν έχει ιδιαίτερο συνωστισμό (Τα περισσότερα router λειτουργούν στο κανάλι 6).

7. Εκμηδενίστε τις παρεμβολές από άλλες συσκευές
Ασύρματα τηλέφωνα, φούρνοι μικροκυμάτων και άλλες συσκευές μπορεί επίσης να δημιουργούν παρεμβολές στο Wi-Fi, οπότε εάν ψωνίζετε καινούργιο router, φροντίστε να είναι Dual Band και χρησιμοποιήστε τη ραδιοσυχνότητα των 5Ghz, αντί αυτής των 2.4Ghz, που συγκεντρώνει πολλών ειδών διαφορετικά ασύρματα σήματα (Bluetooth κλπ).

6. Προασπίστε το δίκτυό σας από τους τζαμπατζήδες γείτονες
Αλλάζετε συχνά password και φυσικά αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το password που παρέχει by default η συσκευή router, γιατί είναι εύκολο να χακευτεί. Η καλύτερη μέθοδος είναι η χρήση συνθηματικών τύπου WPA. Μια μπακαλίστικη μέθοδος για να εντοπίσετε εάν σας κλέβουν Wi-Fi είναι να κλείσετε κάθε συσκευή που το χρησιμοποιεί και να παρατηρήσετε τα φωτάκια του router. Αν αναβοσβήνουν ακόμα, αλλάξτε άμεσα password.

5. Περιορίστε εφαρμογές και προγράμματα που τρώνε bandwidth
Torrents, υπηρεσίες streaming, video chat, online βιντεοπαιχνίδια κλπ είναι ορισμένα από τα πιο πεινασμένα για bandwidth προγράμματα κι εφαρμογές. Προγράμματα όπως το Qos (Quality of Service) μπορούν να βάλουν σε τάξη τις εφαρμογές αυτές, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο αναγκαίες.

4. Αυξήστε την ακτίνα δράσης του Wi-Fi με αυτοσχέδια τρικ
Μπορεί να μη δείτε δραματικές αλλαγές, αλλά ακόμα και μια αυτοσχέδια κατασκευή όπως αυτή με το ανοιγμένο αλουμινένιο κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να χαρίσει μερικά μέτρα ακόμα εμβέλεια στο παλιό (ή και το καινούργιο) router. Ένα ανοιγμένο κουτάκι μπίρας στην κεραία του router μπορεί να κάνει τη διαφορά.

3. Χακέψτε το router σας για καλύτερο σήμα
(Προχωρήστε με δική σας ευθύνη στο παρακάτω βήμα)
Αντικαθιστώντας το firmware του router σας με το DD-WRT (το link παρέχει συμβουλές για το πώς), μπορείτε να μεταμορφώσετε ένα απλό rοuter σε... πύραυλο, αφού εκτός από αυξημένες δυνατότητες ασφαλείας, μπορείτε να ενισχύσετε εσωτερικά το σήμα εκπομπής της κεραίας του router σας (με ρέγουλα – 70 mW είναι υπεραρκετά). Έτσι θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Wi-Fi του σπιτιού σας από πολύ μεγαλύτερη απόσταση!

2. Μετατρέψτε ένα παλιό router σε ενισχυτή σήματος
Κι όμως, γίνεται. Η αγορά και εγκατάσταση ενός ενισχυτή σήματος είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία. Σε περίπτωση, πάντως, που δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για την αγορά ενός ακόμα hardware, το προηγούμενο βήμα, δηλαδή η αντικατάσταση του firmware με το DD-WRT, θα σας επιτρέψει να κάνετε ένα παλιό router σε Φρανκενστάιν – ενισχυτή σήματος. Μπορεί να μην αυξήσει την ταχύτητα, αλλά σίγουρα θα επεκτείνει την ακτίνα δράσης του.

1. Προγραμματίστε το router για τακτικά reboot
Απλή κι αποτελεσματική λύση, που μπορεί να γίνει είτε χειροκίνητα (από το κουμπί on/off του router) σε τακτά χρονικά διαστήματα ή μέσω ενός απλού χρονοδιακόπτη πρίζας, σε περίπτωση που έχετε εγκαταστήσει το router σε κάποια... δύσβατη περιοχή του σπιτιού. Πολλές φορές ένα απλό restart μπορεί να λύσει τα πιο πολύπλοκα προβλήματα.Πηγή: www.lifo.gr