Header Ads

Σχόλια: 1) Πόσοι πραγματικά φεύγουν απ' τα XP με τη λήξη υποστήριξης; 2) Windows XP vs Windows 8.1. Ποιο είναι πιο ευάλωτο;


Σχόλια του συντάκτη του +Plus, Ντίνου Μυλωνά σε σελίδα της Microsoft Ελλάς στο Facebook, σχετικά με το ποσοστό των χρηστών που τελικά θα μεταβούν σε μεταγενέστερο λειτουργικό σύστημα από τα Windows XP, την ασφάλεια στα Windows XP και 8.1 συγκριτικά, αλλά και τη βελτιωμένη (?) αλληλεπίδρασή των τελευταίων με το χρήστη.

Ν.Μ: Στοιχεία για την Ευρώπη ή την Ελλάδα έχουμε; Δεκτό ότι τα Windows XP ήταν και παραμένουν ένα από μακροβιότερα και πιο επιτυχημένα λειτουργικά της Microsoft, αλλά κακά τα ψέματα, σε τέτοια εποχή που ζούμε, πόσοι - τουλάχιστον - οικιακοί χρήστες θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση του λειτουργικού τους, τη στιγμή που τα χαρακτηριστικά του συστήματός τους δεν "σηκώνουν" μεταγενέστερα Windows κι ενώ δεν θα προβούν σε αγορά νέου συστήματος (είτε πρόκειται για νέο laptop - desktop, είτε για tablet) τη στιγμή που αρκούνται στη "βασική" χρήση, δλδ. internet, βασικό office, μουσική κλπ; 

Microsoft: Εκτιμούμε πολύ το ενδιαφέρον σας.. Σαν Microsoft Ελλάδας έχουμε εικόνα των αριθμών της ελληνικής αγοράς και δε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πολύ μεγάλη απόκλιση από τα νούμερα που βλέπετε. Σε επίπεδο μεγάλων εταιρειών με σύνθετες υποδομές ίσως τα ποσοστά να είναι μεγαλύτερα, αλλά σε οικιακούς χρήστες τα νούμερα είναι χαμηλότερα.
Καταλαβαίνουμε απόλυτα το θέμα της δυσκολίας για αναβάθμιση, αλλά αυτές οι αλλαγές είναι παγκόσμιες και δεν αφορούν μεμονωμένες χώρες. Ύστερα από 13 χρόνια, δε θα υποστηρίζεται πλέον αυτό το λειτουργικό, όσο καλό και αν ήταν. Οι απαιτήσεις των χρηστών και της αγοράς έχουν αλλάξει δραστικά και δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από τα 2/3 των χρηστών παγκοσμίως έχουν νεότερες εκδόσεις λειτουργικού..
Σίγουρα παίζει ρόλο η υποστήριξη και της κατασκευάστριας εταιρείας τους υπολογιστή (π.χ. με οδηγούς/drivers), αλλά για πρώτη φορά ένα νέο λειτουργικό, το Windows 8.1 διατηρεί τις ίδιες απαιτήσεις συστήματος με τα προγενέστερα Windows 7 ώστε να επιτρέπει σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες να αναβαθμίσουν και να έχουν βελτιωμένα επίπεδα ταχύτητας, ασφάλειας και διαχείρισης.

Σ.Σ.: Απάντηση για το ποσοστό των χρηστών που - πιθανόν - θα παραμείνουν στα XP, δε λάβαμε, παρά μόνον αοριστολογίες...

G.T: Τα windows 8 όπως και τα 8.1 δεν είναι καθόλου ωραία. Τα θεωρώ την μεγαλύτερη "γκάφα" της Microsoft. Και επιπλέον προσωπικά έχω 3 επιτραπέζιους υπολογιστές, οι οποίοι έχουν τα windows xp και ένα netbook το οποίο έχει τα windows 7.

Ν.Μ σε G.T: Τα Windows 8.1 αυτή τη στιγμή είναι το πιο ευάλωτο λειτουργικό αυτή τη στιγμή, περισσότερο κι απ' τα Windows XP που έληξαν πριν μερικές ώρες. Σε ότι έχει να κάνει με την αλληλεπίδρασή τους με το χρήστη, παλεύουν με νύχια και με δόντια να τη βελτιώσουν, πόσο μάλλον μετά από το τελευταίο update των 8.1 που κυκλοφόρησε σήμερα. Όπως θα δεις επιτέλους όλο το μενού έναρξη επιστρέφει και πάλι βελτιωμένο! Οπότε μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια προσπάθεια της Microsoft να κρατήσει το κόσμο σε αυτά. Σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια - το πιο σημαντικό στην ουσία - δεν υπάρχει κάτι νεότερο, παρά μόνον ότι η Microsoft επιμένει να τα αποκαλεί το πιο ασφαλές λειτουργικό αυτή τη στιγμή.

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τα desktop και το netbook που λες ότι έχουν Windows XP και Windows 7 (starter υποθέτω) αντίστοιχα, θα σου πρότεινα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των σταθερών υπολογιστών σου, να δοκιμάσεις τα Windows 7 και στο netbook να βάλεις XP και για antivirus το avira free που είναι το καλύτερο - κατά τη γνώμη μου πάντα - δωρεάν antivirus που υπάρχει. Αν δεις ότι στους σταθερούς, δεν σηκώνουν τα 7άρια, δοκίμασε το ReactOS, μια εξαιρετική προσπάθεια δωρεάν εναλλακτικών Windows XP!Μείνετε συντονισμένοι! Σύντομα σχετικά άρθρα:

- Για εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα ανάλογα τις απαιτήσεις του χρήστη και τους πόρους του συστήματος
- Ειδικό αφιέρωμα στο ReactOS
- Τι πρέπει να κάνουν για να παραμείνουν ασφαλείς, όσοι παραμένουν στα XP
- Οι πρώτες συνέπειες της λήξης υποστήριξης των Windows XP
- Πώς να αλλάξετε wallpaper στα Windows 7 Starter