Header Ads

Νίκος Νικολόπουλος: Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί ο ελληνικός τουρισμός


Εμφάνιση AND_0048.jpgΣτον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί  ο ελληνικός τουρισμός εν’ όψει του καλοκαιριού και να πληγεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό με όσα συμβαίνουν στην Επιτροπή Διερευνήσεως Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων μετά την «μυστηριώδη» παραίτηση του πρώην προέδρου της και την εκκωφαντική σιωπή  της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που προκύπτουν για τον τρόπο λειτουργίας  της επιτροπής αφού,  σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσωπα ενέχονται σε ποινικά  κολάσιμες πράξεις, για κακή διαχείριση των  οικονομικών της, παράτυπους  διορισμούς, μη εφαρμογή δεσμευτικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών  και καθυστερήσεις πορισμάτων που αφορούν ατυχήματα.

Για το θέμα αυτό, ο ανεξάρτητος Βουλευτής και Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε σχετικά, δύο ερωτήσεις, αρχικά τον Μάιο του 2013 και επανήλθε τον Αύγουστο του ιδίου έτους,  στους αρμοδίους υπουργούς Επικρατείας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Μεταφορών, ενώ τις   κοινοποίησε επίσης  στην εισαγγελέα διαφθοράς κ . Ε. Ράικου πριν από έξι μήνες, αλλά ουδείς μέχρι σήμερα έχει επιληφθεί του θέματος το οποίο παραμένει σε πλήρη εκκρεμότητα .

Η παραπάνω επιτροπή παρέμενε ακέφαλη  από τον Μάιο του 2013 μέχρι και πριν λίγες  ημέρες (σχεδόν 10 μήνες),με σωρεία αποριών να δημιουργούνται όχι μόνο για το έργο των διερευνήσεων, που στην συγκεκριμένη περίοδο ήταν μηδενικό, αλλά και για την οικονομική διαχείριση της την περίοδο απουσίας Προέδρου, αφού στον Νόμο λειτουργίας της  δεν υπάρχει πρόβλεψη άσκησης οικονομικής εξουσίας από άλλον πλην του ίδιου του Προέδρου της ΕΔΑΑΠ. Σήμερα μόλις πριν λίγες ημέρες,   καθήκοντα ανατέθηκαν εκ νέου σε νέα Επιτροπή , υπό νέο Πρόεδρο, αφού σύμφωνα με ορισμένους, η πρώτη επερώτηση του Βουλευτού Νίκου Νικολόπουλου, υποχρέωσε τον τότε Υπουργό και πολιτικό προϊστάμενο της ΕΔΑΑΠ Κ. Χατζηδάκη, να «οδηγήσει» σε άμεση παραίτηση τον τότε Πρόεδρο της ΕΔΑΑΠ,  υπό τον φόβο των σκανδάλων που έβγαιναν στο φως, σχετιζόμενων με σωρεία παραβάσεων του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Υπηρεσίας, περί κωλυσιεργίας του έργου της και περί μη εφαρμογής των νόμων που διέπουν την λειτουργία της, επιτρέποντας, την διασπάθιση δημοσίου χρήματος για την απλή εξυπηρέτηση ημετέρων και την διαιώνιση πρακτικών που δεν προάγουν ούτε το έργο της συγκεκριμένης Υπηρεσίας αλλά ούτε και το όνομα και την βεβαρημένη φήμη της πατρίδας μας στο εξωτερικό  .

Με την σημερινή κατάθεση του βουλευτού, προς υποβοήθηση της δικαιοσύνης, δόθηκαν οι άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η δικαστική έρευνα, προκειμένου να διαλευκανθούν μια σειρά από ερωτήματα, που ήδη τέθηκαν με τις επερωτήσεις και αποσκοπούν στην πλήρη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε η παραίτηση του πρώην  προέδρου της Επιτροπής αφενός και αφετέρου να χυθεί άπλετο φως στο διαφαινόμενο σκάνδαλο της λειτουργίας της συγκεκριμένης Υπηρεσίας διαχρονικά, αφού ουδέποτε μέχρι σήμερα αυτή δεν οργανώθηκε σύμφωνα με τον εσωτερικό της κανονισμό και το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της, αφήνοντας από την μία  κενό σε ορισμένους υπαλλήλους να απολαμβάνουν διπλής μισθοδοσίας, στιγματίζοντας παράλληλα το όνομά της στο εξωτερικό από την διαφαινόμενη αδυναμία της να προσελκύει στελέχη εγνωσμένου επιστημονικού κύρους ή έστω να διατηρεί στην σύνθεσή της εμπειρότατους χειριστές και μηχανικούς της πολιτικής αεροπορίας.
Απορία παραμένει ακόμη και τώρα ,για τον  λόγο όπου  η Κυβέρνηση δεν κίνησε  τις  διαδικασίες αντικατάστασής του τότε Προέδρου της ΕΔΑΑΠ   σύμφωνα με τον νόμο άμεσα, επιτρέποντας η θέση να μείνει κενή για δέκα μήνες ,  χωρίς να υπάρχει συνέχεια στην διοίκηση αλλά και στην οικονομική διαχείριση και ποιοι δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν τον αρμόδιο υπουργό για το έλλειμμα ανάληψης ευθύνης που θα υπήρχε σε περίπτωση ατυχήματος .
Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Επιτροπής μόλις πριν δύο ημέρες, η κοινή γνώμη και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα μαζί, αναμένει την υποβοήθηση του έργου της δικαστικής έρευνας  αλλά και την διευκόλυνση του όποιου πειθαρχικού ελέγχου στα πλαίσια του Υπουργείου Μεταφορών ώστε σύντομα να είναι δυνατόν να είναι ορατά τα σημάδια βελτίωσης της εικόνας και κίνησης της ΕΔΑΑΠ επί των ευρέως αποδεκτών πλαισίων διεθνώς.
  
Ο κ. Νικολόπουλος καλεί τον υπουργό Μεταφορών να επιληφθεί επειγόντως του θέματος , να ενεργοποιήσει την Ανεξάρτητη αρχή που στοιχίζει στον ελληνικό λαό ένα εκατομμύριο το χρόνο, να στείλει τον φάκελο στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον εισαγγελέα  για να διερευνήσει αν υπάρχουν ή όχι ποινικά κολάσιμες πράξεις και να αποδοθούν κατά παντός οι ευθύνες.


Η εξέλιξη αυτή, εάν δεν διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση , φαίνεται  ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες  στην εικόνα της χώρας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο στον ICAO στην περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος  όταν η χώρα κληθεί να ενεργοποιήσει την επιτροπή για τον έλεγχο του συμβάντος.