Header Ads

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: Πρώτη φορά τόσοι υποψήφιοι…. για την καρέκλα του Δημάρχου!

Άγνωστο πόσοι θα «φθάσουν» στην τελική ευθεία τον προσεχή Μάιο
 
Σε λιγότερο από πέντε μήνες, το Μάιο του 2014, θα διεξαχθούν εκλογές στους δήμους και τις περιφέρειες για νέες διοικήσεις.
Σε αντίστοιχες προηγούμενες περιόδους, με τις εκλογές να πλησιάζουν, είχαν φουντώσει οι διεργασίες και ήδη αυτοδιοικητικά σχήματα και κινήσεις είχαν κάνει, έστω και «άτυπα» την εμφάνισή τους ή, τουλάχιστον, οι ενδιαφερόμενοι για υποψήφιοι δήμαρχοι με στενούς τους συνεργάτες πλήθαιναν τις εμφανίσεις, επαφές και διαβουλεύσεις τους με τον κόσμο και εν δυνάμει στελέχη - υποψηφίους για τους εκλογικούς συνδυασμούς τους.
Σήμερα τα πράγματα εξακολουθούν και είναι «παγωμένα»! Θα λέγαμε όμως πως υπάρχουν οι περισσότεροι υποψήφιοι από κάθε άλλη φορά, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως όλοι θα δώσουν το παρών στην τελική μάχη!
Παρά την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα, πάντως, η σεναριολογία καλά κρατεί και πολλές φορές ξεπερνά και την πλέον καλπάζουσα φαντασία, ενώ η ονοματολογία «οργιάζει». Το ζήτημα είναι βέβαια και το πόσοι από όλους τους υποψηφίους θα καταφέρουν να σχηματίσουν ψηφοδέλτιο, αφού είναι γνωστό πως σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» απαιτείται πληθώρα υποψηφίων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων.
 
Γιάννης Δημαράς!
 
Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, κατά νέα δήλωση του, θα είναι πάλι στις επάλξεις, ο σημερινός δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς. Αυτό που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισθεί είναι αν θα τύχει της στήριξης της ΔΗΜ.ΑΡ. Υπάρχουν αρκετοί στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη που θέλουν να στρέψουν την πλάτη τους στον νυν Δήμαρχο. Το πρόσωπο που «κρατά» κάποιους είναι αυτό του αντιδημάρχου Βασίλη Λοτσάρη, ενώ στον στενό πυρήνα των άμεσων συνεργατών του Δημάρχου βρίσκονται στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως ο αντιπρόεδρος της ΔΕΫΑΠ Αντώνης Κότσαλης και ο σύμβουλος Δημήτρης Σαρδελιάνος!
 
 
Τάκης Γεωργακόπουλος
Μετά την άρνηση του Δ. Κωστακιώτη να είναι υποψήφιος Δήμαρχος όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως βγάλει τον «άσο» από το μανίκι του που ακούει στο όνομα του γιατρού Τάκη Γεωργακόπουλου. Προ ημερών υπήρξε σύγχυση καθώς υπάρχει και έτερος Τάκης Γεωργακόπουλος γιατρός, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υπηρετεί στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας»!
 
Νίκος Κοντοές
Ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ και της ΔΕΥΑΠ θα συνεχίσει να «αγωνίζεται» διεκδικώντας την πιθανότητα να λάβει τη στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και στην Πλατεία Γεωργίου θεωρούν πως δεν «τραβάει»! Δεν σημαίνει όμως ότι «τραβούν» και οι άλλοι με τους οποίους συζητά το κόμμα!
 
Δημήτρης Γιαννακόπουλος!
Ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην στενός συνεργάτης του Γιάννη Δημαρά έχει ασχοληθεί επί μακρόν με την τοπική αυτοδιοίκηση. Χαμηλών τόνων ο ίδιος έχει αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν. Αν και τα ποσοστά του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ήταν υψηλά (σε σχέση με άλλους) κάτι που εκτιμάται θετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
 
Κώστας Χριστόπουλος
O επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πατρέων, Κώστας Χριστόπουλος, θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, κάνοντας ήδη τις σχετικές επαφές, έστω και αν «βλέπει» μπροστά του και την υποψηφιότητα του γιατρού και πρώην βουλευτή Νίκου Οικονομόπουλου. Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει «πυκνώσει» τις επαφές του, ενώ το όνομά του έχει «παίξει» και στις αθηναϊκές εφημερίδες ως του ανθρώπου που θέλει να στηρίξει η ΝΔ.
 
 
Νίκος Οικονομόπουλος
Ο πρώην βουλευτής, μαιευτήρας-γυναικολόγος Νίκος Οικονομόπουλος, κινείται δραστήρια, οργανώνοντας  συγκεντρώσεις και αναζητώντας στηρίγματα.
Βασική του φιλοσοφία, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη και μακριά από κομματικές αγκυλώσεις. Μάλιστα η συγκέντρωση που έκανε στο ξενοδοχείο «Αστήρ» (στην οποία δεν έπεφτε «καρφίτσα») του έδωσε αρκετούς «πόντους»!
 
 
Αλέξης Σκαρμέας
Ο πρώην αντιδήμαρχος, και δικηγόρος Αλέξης Σκαρμέας, με την στήριξη αρκετών αυτοδιοικητικών φέρεται να είναι από τα ονόματα που ίσως διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η στάση του θα ξεκαθαρίσει και τις επόμενες ημέρες, οπότε αναμένεται να γίνουν οι τελικές συζητήσεις με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Κατσικόπουλου. Ο κ. Σκαρμέας έχει «μετρηθεί» σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει.
 
Νίκος Τζανάκος
Όταν ο Δημήτρης Κατσικόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στον Δήμο Καλαβρύτων, την ίδια κιόλας ημέρα ο πρώην αντιδήμαρχος Νίκος Τζανάκος δήλωσε «παρών»! Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο τέλος και αν θα συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε πολλά εξαρτώνται και από τη στάση της δημοτικής του ομάδας, αφού είναι πλέον γνωστό πως το ΠΑΣΟΚ όχι απλά δεν θα δώσει αλλά… αδυνατεί (λόγω ποσοστού) να δώσει… χρίσμα – όπως συνέβαινε τις παλιές καλές εποχές!
 
Κώστας Πελετίδης
Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, τα πράγματα φαίνεται πως έχουν ξεκαθαρίσει, με τον Κώστα Πελετίδη, ο οποίος έχει κρατήσει μία σταθερή στάση όλα τα προηγούμενα χρόνια και εμφανίζεται αρκετά ενισχυμένος, λόγω και των συνθηκών σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, να τίθεται εκ νέου επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στην τελευταία δημοσκόπηση έρχεται πρώτος και με διαφορά από τον δεύτερο (στις θετικές γνώμες). Όπως έγραψε ο «Κόσμος» την περασμένη εβδομάδα, δεν αποκλείεται πάντως ο κ. Πελετίδης να αναζητήσει και συνεργασίες, ώστε το ποσοστό του να «εκτιναχτεί»! Στην παράταξή του θεωρούν πως αν περάσει στον δεύτερο γύρο, τότε θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος Πάτρας!
 
Ανδρέας Τζουραμάνης
Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πάτρας», Ανδρέας Τζουραμάνης που εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την καλλικρατική Πάτρα και σε όλη τη διάρκεια της θητείας του είχε μια έντονη και ουσιαστική παρουσία, θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναδιεκδικήσει την ψήφο των Πατρινών. Μάλιστα ήδη προέβη και σε lifting της παράταξής του, με νέο σλόγκαν και νέο σήμα! Μάλιστα ήδη συνεργάζεται με δημοσιογράφο για την επικοινωνία του με τα μέσα της πόλης.
 
 
Δημήτρης Αϊβαλής
Ο Δημήτρης Αϊβαλής, έχει δηλώσει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ωστόσο δεν αποκλείεται να εμπλακεί εκ νέου στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω μίας συνεργασίας. Ο ίδιος πάντως εξακολουθεί να έχει ενεργό συμμετοχή στην «πρωτοβουλία για το θαλάσσιο μέτωπο» και να κάνει παρεμβάσεις σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη.
 
 
Βίβιαν Σαμούρη
Για τις δημοτικές εξελίξεις, ασφαλώς, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών, Βίβιαν Σαμούρη. Η κυρία Σαμούρη, με επιτυχημένη δημοτική θητεία, τηρεί στάση αναμονής, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με πρόσωπα, που θεωρεί ότι συμβαδίζουν στην ίδια φιλοσοφία για δήμο χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που δημιουργεί τόσο η οικονομική περίοδος που διανύουμε, με μειωμένα έσοδα, σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις για κοινωνικές δομές και προστασία των αδυνάτων. Προ ημερών πάντως απέκτησε και σελίδα στο facebook, με ότι και αν σημαίνει αυτό.
 
 
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
Ενδιαφέρον για το Δήμο Πατρέων έχει εκδηλώσει και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ήδη έχει ανακοινώσει στην παράταξή του ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην περιοχή του. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στα ερτζιανά ξεκαθάρισε λίγο πριν τις γιορτές ότι θα δώσει το παρών διεκδικώντας τον Δημαρχιακό θώκο της Πάτρας. "Φυσικά και θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στην Πάτρα. Τις κουμπάρες θα παίξουμε;" Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
 
 
Δημήτρης Πεφάνης
Ο πρώην αντιδήμαρχος και επί σειρά ετών γνώστης των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης έκανε μία επιτυχημένη συγκέντρωση αποδεικνύοντας ότι «μετρά» στα αυτοδιοικητικά! Συνεχίζει τις επαφές έχοντας στο πλευρό του μία ομάδα έμπειρων με τα πολιτικά και τις δημόσιες σχέσεις ανθρώπους. Εκμεταλλευόμενος τον καλό του πολιτικό λόγο στοχεύει στον δεύτερο γύρο ώστε να συσπειρώσει την κεντροαριστερά.
 
Χρήστος Πατούχας
Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας έχει πολλές συμπάθειες στην κοινωνία, κάτι που αποδείχθηκε και στις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως φαίνεται πως επιμένει να στηρίξει κάποιο μέλος του. Αν ωστόσο επιλέξει τον προερχόμενο από το ΕΑΜ υποψήφιο, τότε με τα μέχρι σήμερα δεδομένα έχει πολλές πιθανότητες να πρωταγωνιστήσει στις εκλογές του Μαϊου.
 
Ανδρέας Νικολακόπουλος
Στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποκλείεται να κατέλθει με δικό της ψηφοδέλτιο και η «Χρυσή Αυγή» με τον πολιτικό μηχανικό, Aνδρέα Νικολακόπουλο να ακούγεται ως ενδιαφερόμενος να «ηγηθεί» του δημοτικού σχήματος. Μάλιστα προ ημερών ο κ. Νικολακόπουλος «καθάρισε» και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, αφού χάρη στον πολιτικό του φίλο βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο, πέτυχε τις διαγραφές τους.
 
Γρηγόρης Αλεξόπουλος
Το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και επί χρόνια ασχολούμενου με την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμαρχος Ωλενίας) έπεσε στο «τραπέζι» καθώς «μετρήθηκε» στην τελευταία δημοσκόπηση! Ο ίδιος ωστόσο δεν έχει δηλώσει πως θα ενδιαφερόταν για τον Δημαρχιακό θώκο, προσβλέποντας στην εκ νέου συνεργασία του με τον Απόστολο Κατσιφάρα στις περιφερειακές εκλογές.
 
Κώστας Μπακαλάρος
 
Ο γνωστός επιχειρηματίας και πρώην αυτοδιοικητικός (στον Δήμο Τριταίας) «μετρήθηκε» στην τελευταία δημοσκόπηση. Πολλοί έλεγαν πως αποτελούσε την ιδανική λύση, αφού οι ψηφοφόροι δείχνουν να εμπιστεύονται τους επιχειρηματίες (περισσότερο από τους πολιτικούς). Ωστόσο ο ίδιος δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τον Δήμο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση!

dete.gr