Header Ads

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Πρώτο κουδούνι στα σχολεία... με προβλήματα, απεργίες και αγωνία για το μέλλον

Το κουδούνι σήμερα χτυπά και στα σχολεία της Αχαΐας, ωστόσο η νέα σχολική χρονιά δεν φαίνεται να ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Κενά δασκάλων και νηπιαγωγών, επαναλαμβανόμενες απεργίες από τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και λουκέτο στο Πανεπιστήμιο σήμερα ενάντια στην κινητικότητα του διοικητικού προσωπικού συνθέτουν το σκηνικό.
85 είναι τα κενά δασκάλων και περίπου 45 των νηπιαγωγών, αναφέρει ο Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, αιρετό μέλος του ΠΥΣΠΕ Αχαΐας, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα κενά ειδικών μαθημάτων.
Όπως τονίζει: "Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και τα 45 κενά Αγγλικής γλώσσας, 45 Φυσικής Αγωγής, 28 Γαλλικής γλώσσας, 11 Γερμανικής γλώσσας, 6 Μουσικής, 32 Εικαστικών, 22 Πληροφορικής, 29 Θεατρικών Σπουδών και 45 Ειδικής Αγωγής, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ομαλότητα την ερχόμενη Τετάρτη. Συνέπεια αυτών είναι εκατοντάδες προνήπια να μην μπορούν να φοιτήσουν στα δημόσια Νηπιαγωγεία, 80 και 90 μαθητές να στοιβάζονται στα ολοήμερα τμήματα των Δημοτικών σχολείων με έναν δάσκαλο να τα επιτηρεί, να γίνει αναστολή λειτουργίας άλλων ολοήμερων τμημάτων, να γίνουν συγχωνεύσεις πρωινών τμημάτων, να ανασταλεί η λειτουργία τμημάτων υποδοχής και να συρρικνωθούν περιφερειακά σχολεία!
Χιλιάδες διδακτικές ώρες πρόκειται να χάνονται καθημερινά και εκατοντάδες μαθητές και γονείς θα υποστούν το κόστος αυτής της ανάλγητης και ανεύθυνης πολιτικής, που εφαρμόζεται στον τομέα της Παιδείας. Η εντολή δε της Διοίκησης, να λειτουργήσουν τα σχολεία σε πληρότητα από την πρώτη ημέρα (!) με ανάθεση υπερωριακής εργασίας μέχρι 5 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως στον κάθε εκπαιδευτικό, αποτελεί ακόμη ένα δείγμα προχειρότητας και αυταρχισμού. Αλήθεια, υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια για υπερωριακή αποζημίωση και δεν τα γνωρίζουμε;
Καλώ τους Δημάρχους όλων των πόλεων της Αχαΐας, τους Βουλευτές του Νομού, τους Συλλόγους Γονέων και όλους τους εκπαιδευτικούς σε αντίδραση και διαμαρτυρία, ώστε να αρθεί άμεσα η εξόντωση, που έχει υποστεί ο Νομός Αχαΐας και να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου".
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Την ίδια ώρα καθηγητές μέσης εκπαίδευσης βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα λόγω μετατάξεων και διαθεσιμότητας και ξεκινούν από τις 16 Σεπτεμβρίου πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
 
H ΟΛΜΕ απέστειλε ανοικτές επιστολές προς τους γονείς και τους μαθητές εν όψει των απεργιακών της κινητοποιήσεων.
«Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σου ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει», αναφέρουν συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί στην επιστολή τους προς τους μαθητές.
Καλούν επίσης σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».
«Αντιστεκόμαστε στη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Με μαζικούς ενωτικούς αγώνες μπορούμε και θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική», τονίζουν ενώ θέτουν μία σειρά από ερωτήματα προς την κυβέρνηση:
«Ας μας απαντήσουν. Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 27αρια και 30αρια τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών και κατευθύνσεων; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (περίπου 15.000) να βρίσκει τον καθηγητή του και τον τομέα στον οποίο φοιτούσε και θα ήθελε να συνεχίσει να φοιτά; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με καθηγητές που δεν ξέρουν σε ποια και πόσα σχολεία θα διδάξουν, σε ποια περιοχή της χώρας θα δουλέψουν κι αν θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60%. χωρίς χρήματα για ρεύμα, νερό, θέρμανση; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με προγράμματα που αναμορφώνονται κάθε ημέρα;».
Απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι
Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων ανώτατων ιδρυμάτων έχει αποφασίσει δύο 48ωρες απεργίες, 10 και 11 και 12 και 13 Σεπτεμβρίου, αλλά και μια πενθήμερη από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, σε απάντηση στην επικείμενη διαθεσιμότητα 1.500 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Κλειστό σήμερα το Πανεπιστήμιο Πατρών
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην έκτακτη συνεδρίασή της, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013, με μόνο θέμα τη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού, μετά από συζήτηση με τους φορείς του Ιδρύματος:
 
1. Επαναβεβαιώνει την προηγούμενη απόφασή της, (27 Αυγούστου) ότι, μετά το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, το μη διορισμό εδώ και τέσσερα χρόνια κανενός υπαλλήλου, και με βάση τα διεθνή πρότυπα το Πανεπιστήμιο Πατρών, όχι μόνο δεν έχει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά αντιθέτως χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Ως εκ τούτου δεν θα δεχθεί καμία μείωση προσωπικού.
2. Αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας των Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την πολιτική της κυβέρνησης και, πιο συγκεκριμένα, στο ζήτημα της επαπειλούμενης διαθεσιμότητας διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών.
3. Επιθυμεί τον συντονισμό των ενεργειών όλων των ΑΕΙ της χώρας, ώστε να ακυρωθεί η οριζόντια περικοπή υπαλλήλων στα ΑΕΙ, η οποία θα επιδεινώσει δραματικά την αποδοτικότητα και τη λειτουργία τους.
4. Εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να μεταφέρει τις απόψεις αυτές στο Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία θα λάβει χώρα αύριο Τετάρτη το απόγευμα στην Αθήνα. 
dete.gr