Header Ads

ΕΔΤ: Αναλυτικά το χρονικό της πρώτης ημέρας λειτουργίαςΞεκίνησε σήμερα το πρωί η εκπομπή της Νέας μαϊμού ΕΡΤ (κατά τη δήλωση των εργαζομένων της ΕΡΤ) με την ονομασία "Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση".

Πιο συγκεκριμένα, περίπου στις 7 και 15 το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2013 βγήκε το σήμα της ΕΔΤ από τα στούντιο Παιανίας, συμφερόντων  κυρίου Μπόμπολα και λοιπών μετόχων του Mega. Το κανάλι μετέδιδε κλασική μουσική σε επανάληψη και μια στατική κάρτα με τη διακριτική ονομασία του μεταβατικού φορέα, η οποία μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Καψή, θα αλλάξει μελλοντικά κατά τη σύσταση της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Το σήμα μεταδίδεται μέσω Digea και ΟΤΕ, μόνο στις περιοχές που έχουν τη δυνατότητα ψηφιακής λήψης των καναλιών και από τις τρείς θέσεις που βρίσκονταν μέχρι πρότεινος τα κανάλια της ΕΡΤ. Οι υπόλοιπες περιοχές που βλέπουν αναλογικά, συνεχίζουν να λαμβάνουν το σήμα της ΝΕΤ με το απεργιακό, αλλά πλήρες πρόγραμμά της και άλλες να μη λαμβάνουν καθόλου σήμα, με αποτέλεσμα οι εντάσεις από το λαό να εντύνονται όλο και περισσότερο. Εν τω μεταξύ, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν και πότε θα ξεκινήσει η μετάδοση του ραδιοφωνικού προγράμματος.

Νωρίς το απόγευμα η κάρτα άρχισε να γίνεται κινούμενη, με τη χαρακτηριστική υδρόγειο και τα χρώματα - που σύμφωνα με τον κόσμο αλλά και ειδησεογραφικές πηγές, θυμίζει τα χρώματα στούντιο από επεισόδιο της σειράς του Mega "Το ρετιρέ", του λογοτύπου των ίδιων των Στούντιο Παιανίας (TVE - Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις Α.Ε.), ακόμα και του κόμματος "Πολιτική Άνοιξη" - ν' αρχίζουν να αποκτούν κίνηση.

Στις 9 το βράδυ ακριβώς ξεκίνησε το πρόγραμμα με την ελληνική ταινία "Η κυρία Δήμαρχος", κατά τους τίτλους αρχής της οποίας αφαιρέθηκε το χαρακτηριστικό "Ε" των γραμμάτων που χαρακτηρίζει το κανάλι και αντιπροσωπεύει τη λέξη "Ελληνική", αφήνοντας τελικά το όνομα του καναλιού ως σκέτο "Δημόσια Τηλεόραση" (ΔΤ).
Αυτή ήταν μια ακόμα κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κόσμου για το τι μέλει γενέσθαι. Κάποιοι μάλιστα δε δίστασαν να διακομωδήσουν με δυναμικό, έντονο έως προκλητικό τρόπο το γεγονός. 
Αμέσως μετά ακολούθησε ντοκιμαντέρ. Πριν μερικά λεπτά ολοκληρώθηκε και η σύγχρονη ελληνική ταινία που ξεκίνησε κατά τις 22.30. 

Αυτή τη στιγμή (και για όσο γράφονται τούτες οι γραμμές) προβάλλεται ένα ακόμα ντοκιμαντέρ, ενώ πριν από λίγο ολοκληρώθηκε ένα άλλο, και τα δυο ελληνικής παραγωγής και, επιστημονικής και ιστορικής θεματολογίας. Πιθανότατα μετά τη λήξη του να γίνει και η ολοκλήρωση του προγράμματος. Στις 8 το πρωί της Πέμπτης θα ξεκινήσει και πάλι το πρόγραμμα με την προβολή μιας παιδικής εκπομπής, σύμφωνα με star.gr. 

Τεχνικώς, καθ' όλη τη διάρκεια του σύντομου αυτού βραδινού προγράμματος παρουσιάστηκαν αρκετά τεχνικά προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απότομη αυξομείωση του ήχου κατά τη διάρκεια της τελευταίας ταινίας και η πολύ χαμηλή ένταση του ήχου στο πρώτο ντοκιμαντέρ. Τις πρώτες ώρες που εξέπεμπε η κάρτα με τη κλασική μουσική παρουσιάζονταν επίσης "σπασίματα" στον ήχο με "τρίξιμο" στους πιο δυνατούς τόνους, παρά τον καθαρό στερεοφωνικό ήχο. Η εικόνα είναι η απλή καθαρή ψηφιακή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Τέλος, είδηση της τελευταίας στιγμής από το news.gr, αναφέρει πως το domain name (το χαρακτηριστικό όνομα του site για να γίνεται δυνατή η αναζήτηση και πρόσβασή του από τον παγκόσμιο ιστό) για την ΕΔΤ για μια ακόμα φορά κλείστηκε και αγοράστηκε από τρίτους, με αποτέλεσμα για μια ακόμα φορά ο - έστω μεταβατικός - νέος δημόσιος φορέας, να μείνει χωρίς site!

Σε ενημέρωση του συγκεκριμένου δείτε το ξεκίνημα του προγράμματος, την αφαίρεση του "Ε" από το ΕΔΤ και τα σπασίματα στον ήχο. 


Σ.Σ. Το συμπέρασμα είναι ένα και μόνο ένα: "ΕΔΤ στις οθόνες μας, ΕΡΤ για πάντα στις καρδιές μας!!!"

Από τον συντάκτη του +Plus, Ντίνο Μυλωνά