Header Ads

Διεθνής έκθεση Cebit: οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των υπολογιστών και των δεδομένων

Η διεθνής έκθεση CeBIT για τους υπολογιστές και τις νέες τεχνολογίες είναι ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια ραντεβού σ’ αυτόν τον τομέα που διοργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια στο Ανόβερο της Γερμανίας.
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, στη φετινή έκθεση συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 εκθέτες από 70 διαφορετικές χώρες. Τα κύρια θέματα φέτος ήταν η τεχνολογία cloud στους υπολογιστές, η αποθήκευση μεγάλων σε χωρητικότητα αρχείων και το μοίρασμα δεδομένων στο διαδίκτυο. Κύριο μότο της φετινής συνάντησης ήταν: εμπρός μοιραστείτε περισσότερα αρχεία!
Η SAP, η γερμανική εταιρία λογισμικού παρουσίασε τη δική της πρόταση για τη διαχείριση μεγάλων πακέτων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Το λογισμικό που έφτιαξε, ονομάζεται «Χάνα». «Είναι δέκα χιλιάδες φορές πιο γρήγορο από την παραδοσιακή τεχνολογία διαχείρισης μεγάλων πακέτων δεδομένων. Ένα παράδειγμα που παρουσιάζουμε είναι η ανάλυση DNA για τη θεραπεία του καρκίνου, όπου μπορούμε να αναλύσουμε τώρα το DNA ενός ασθενή και να αναζητήσουμε τη σωστή ιατρική θεραπεία για τη μετάλλαξη που παρουσιάζεται», δήλωσε ο Τζιμ Χάγκεμαν, διευθύνων σύμβουλος της SAP.
Το μοντέλο του Εικονικού Ασθενή είναι μια καινούργια προσπάθεια για να βρούμε τη σωστή θεραπεία για τον καρκίνο. Στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη ακολουθία γονιδιωμάτων του καρκίνου αλλά και του ασθενή, το οποίο σημαίνει ότι αναλύουμε έναν τεράστιο αριθμό δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Μια άλλη καινοτομία για τη διαχείριση μεγάλων πακέτων δεδομένων είναι ένας διαδραστικός χάρτης για την ενεργειακή κατανάλωση του Μανχάταν.
«Όταν κινούμαι πάνω σ’ αυτό το χάρτη, στέλνω ανάμεσα στις 200 και στις 300 πληροφορίες στη βάση δεδομένων. Ο χρόνος επεξεργασίας είναι περίπου 0,03 δευτερόλεπτα, ή όπως μπορούμε να δούμε τώρα 0,09 δευτερόλεπτα», τόνισε ο Ίνγκο Μπρένκμαν από την εταιρία SAP. Αυτό το project μπορεί να βοηθήσει στο να διαχειριστούμε σωστά τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες των μεγαλουπόλεων.
Μια άλλη μελλοντική τάση είναι να κάνουμε τα ψώνια μας μέσω smartphone. Απλώς σκανάρουμε τον κωδικό ταχείας απόκρισης. Ή τραβάμε μια φωτογραφία.
«Βγάζω μια φωτογραφία του ραφιού. Ουσιαστικά συγκεντρώνω πληροφορίες για τα προϊόντα που βρίσκονται μπροστά μου. Μπορώ πολύ εύκολα να κάνω συγκρίσεις σε σχέση με τις θερμίδες, την τιμή, τις πρωτεΐνες, που το κάθε προϊόν έχει ανά τεμάχιο» δήλωσε ο υπεύθυνος του πρότζεκτ Άμνον Ρίμπακ.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την αναγνώριση εικόνας για να ταυτοποιήσει προϊόντα στο ράφι και έπειτα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ταξινομήσουν αυτά τα προϊόντα, ανάλογα με παραμέτρους.
Μια άλλη ιδέα είναι ο κήπος με τα Συστήματα διαχείρισης περιεχομένου. «Εδώ «μεγαλώνουμε» διαφορετικές ιδέες. Παρουσιάζουμε 13 Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου από τον χώρο του ανοιχτού λογισμικού. Αυτό που προσφέρουμε είναι πρώτα από όλα πληροφορίες για τα υπάρχοντα συστήματα, σε ποια target groups απευθύνονται και πως μπορείτε να τα υποστηρίξετε», υποστηρίζει ο Φλόριαν Κλάρε υπεύθυνος αυτού του ιδιότυπου κήπου.
Το μοίρασμα αρχείων και περιεχομένου ήταν το βασικό ζήτημα της έκθεσης. Αλλά κάπως πρέπει να προστατέψουμε την πληροφορία από τους χάκερς και τους κυβερνο-εγκληματίες. Στην Cebit, οι εκθέτες παρουσιάζουν τρόπους για να προστατευτείτε από τις επιθέσεις στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, το ασφαλές κινητό τηλέφωνο της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Δύο μοντέλα κινητής τηλεφωνίας πήραν την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης. Τo ένα από αυτά ήταν το νέο Blackberry 10 με τεχνολογία ασφάλειας Secusmart.
«Αυτή η κάρτα SD κάνει το σύστημα λειτουργίας του κινητού τηλεφώνου τόσο ασφαλές, ώστε μπορείτε να αποθηκεύσετε κυβερνητικά αρχεία, να στείλετε κυβερνητικά mails, αλλά και να κάνετε ασφαλείς, κρυπτογραφημένες κλήσεις» υπογραμμίζει ο Χανς – Κρίστοφ Κέλε, διευθύνων σύμβουλος της Secusmart
Τέλος, μια διαφορετική πολυθρόνα προτείνει το Ινστιτούτο Fraunhofer. Αυτή μπορεί να μετρήσει το βάρος, τους καρδιακούς σφυγμούς, την πίεση του αίματος και άλλα σημαντικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με την υγεία, ενώ εσείς κάνετε τις ασκήσεις σας.
Copyright © 2013 euronews